The Legend of 1900

V-ati intrebat vreodata de ce va uitati la filme? Poate ca vreti povesti diferite sau asemanatoare cu cele pe care le traiti zilnic, poate ca vreti sa va amintiti de copilarie, poate ca vreti sa trageti o sperietura buna sau sa va destindeti prin ras. Cu alte cuvinte, arta cinematografica inseamna a transporta privitorul intr-un alt loc si timp, credibil si perfect palpabil timp de doua ore, a crea povesti.
Naratiunea acestei fabule cinematografice este un exemplu clasic de povestire in rama. La scurt timp dupa Al Doilea Razboi Mondial, Max Tooney (Pruitt Taylor Vince) viziteaza un magazin englezesc de amanet pentru a-si vinde trompeta. Cand acesta gaseste aici singura copie a unei melodii interpretate de un vechi prieten, Max incepe sa-si spuna povestea. Desi deziluzionat de experienta razboiului, Max era odata un talentat si entuziast interpret de jazz, care avusese cel mai lung angajament la bordul unui luxos vas de croaziera � „SS Virginian”. Aici s-a imprietenit cu alt tanar, pianist in aceeasi formatie, al carui lung (si putin probabil) nume era Danny Boodman T.D. Lemons 1900 (Tim Roth) si care era numit de toti 1900 � anul nasterii sale. Abandonat de parinti dupa nastere, a fost crescut de un masinist, la bordul vasului „SS Virginian”. Desi plin de talente, 1900 nu a parasit niciodata nava, iar Max decide sa-l gaseasca pe 1900 si nava care urmeaza sa fie distrusa si sa afle de ce a refuzat mereu sa plece.
In film, care are la baza un popular monolog italian „Novecento” de Alessandro Baricco, personalitatea lui 1900 devine un simbol pentru pierderea de identitate a secolului XX. Unii critici au apreciat aceasta pelicula drept genul de film in fata caruia simti nevoia sa-ti extinzi brusc vocabularul pentru a articula mai bine virtutile unei asemenea productii: muzica (pelicula a obtinut un Glob de Aur pentru coloana sonora originala, semnata Ennio Morricone), jocul actoricesc, modul in care este filmat. Pentru a nu da prea multe detalii, este de ajuns sa spunem ca aceasta este tipul de film care place enorm sau deloc. In ce categorie va incadrati, decide fiecare, dupa vizionare.

http://www.tvmania.ro/arhiva/?id=2952

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: